nuffnang

Tuesday, 27 March 2012

Langsaikan hutang PTPTN janji palsu Pembangkang

Salam to all…

Baru-baru ni Warghih terdengar Pembangkang berjanji kepada generasi Y untuk melangsaikan hutang-hutang peminjam PTPTN. Sememangnya janji ini sangat manis dan indah jika dapat dilaksanakan. Bak kata omputeh ‘too good to be true’…

Ramai peminjam-peminjam tegar PTPTN berasa gembira dengan janji yang ditaburkan oleh pembangkang. Namun ketahuilah bahawa janji itu PALSU belaka!! Bagaimana pembangkang hendak membayar keseluruhan hutang-hutang peminjam PTPTN?? Sedangkan hutang semasa PTPTN berjumlah RM 44 billion. Macamana pembangkang nak kobok duit untuk jelaskan hutang ni??

Dengan RM 44 billion lebih baik pihak berkuasa membelanjakan duit itu kearah memperkasakan pengangkutan awam, keperluan asas, perumahan, menyediakan prasarana yang boleh membawa manfaat bagi jangkamasa panjang dan memantapkan lagi ekonomi Negara & pendapatan rakyat.

Jika guna RM 44 billion untuk bayar PTPTN… it such a waste…apa yang dapat dengan membayar hutang? Habis kat situ je.. pastu rakyat termiskin, kurang kemampuan, pendapatan sederhana atau kelas pertengahan masih didalam keadaan yang terbiar.

Pelajar-pelajar yang telah berhutang dengan PTPTN haruslah bertanggungjawab dalam membayar hutang mereka. Dah pinjam duit untuk belajar, bayarlah hutang. Bagi peluang pula kepada generasi baru untuk melanjutkan pelajaran.

Jelas, idea pembangkang untuk menjelaskan PTPTN adalah karut sahaja. Ini satu lagi pembohongan disiang hari untuk memancing undi saluran 3-4.

Kerajaan tambah subsidi minyak ringan beban pengguna

Salam to all..

Kerajaan hari ini telah menambah subsidi minyak sebanyak 10 sen menjadikan jumlah subsidi kepada 93 sen bagi setiap liter. Dengan penambahan subsidi ini Kerajaan dapat meringankan beban rakyat terbanyak dalam mendepani kos sara hidup yang tinggi.

Harga minyak dunia meningkat kepada 125 USD per barrel berikutan tekanan /sekatan ekonomi yang dikenakan terhadap Iran. Di kebanyakan Negara seperti Indonesia dan China telah pun menaikkan harga minyak.

Warghih menyokong penuh tindakan kerajaan mengurangkan beban rakyat dengan memberikan subsidi. Namun orang ramai harus mengetahui bahawa setiap liter minyak yang mereka tuang ke tangki kenderaan masing-masing telah diberi subsidi kerajaan. Jika tiada nya subsidi berkenaan mereka perlu membayar sebanyak RM 2.83 !!

Jadi apa yang perlu difahami dengan jelas di sini ialah kerajaan yang ada hari ini sememangnya merupakan sebuah kerajaan yang prihatin dan manjaga kebajikan. Konsep negara kebajikan ini telah lama diaplikasikan oleh Kerajaan yang diterajui oleh Barisan Nasional.

Oleh itu sentiasalah bersyukur dengan nikmat yang dinikmati dan berterima kasih lah kepada kerajaan yang prihatin.

Tuesday, 11 October 2011

Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA)

(Figure dalam gambar diatas hanya andaian dan jangkaan saje..bukan betul2)

Salam to all..

Bajet 2012 yang telah dibentangkan menceriakan pengkhidmat awam (penjawat awam) seluruh negara. Kini mereka boleh menarik nafas lega setelah kerajaan menggantikan Sistem Saraan Malaysia (SSM) dengan Sistem Saraan Baru Pengkhidmatan Awam (SBPA).

Sistem baru diperkenalkan dijangka dapat memantapkan perkhidmatan awam dengan khidmat yang cekap dan berkualiti sesuai dengan hasrat kerajaan mentransformasikan Perkhidmatan Awam Malaysia yang dinamik, responsif dan berorientasikan prestasi.

Menerusi SBPA yang bakal dilaksana tahun depan, pengkhidmat awam bakal menikmati kenaikan gaji tahunan antara RM80 hingga RM320 mengikut gred dan prestasi kerja. Lebih banyak mata gaji akan diwujudkan. Bermakna, gaji minimum pengkhidmat awam telah ditingkatkan selaras dengan kos sara hidup yang kian meningkat.

Namun disebalik berita gembira ini terdapat satu mesej kepada pengkhidmat awam iaitu Prestasi Kerja dijadikan ukuran dalam mengekalkan atau menamatkan perkhidmatan. Pada tafsiran Warghih ialah kepada penjawat awam yang menunjukkan prestasi tinggi berpeluang menikmati pelbagai faedah antaranya kenaikan pangkat dan kenaikan gaji. Manakala sebaliknya penjawat awam yang bermasalah terdedah kepada risiko untuk ditamatkan perkhidmatan jika tidak menunjukkan prestasi yang diharapkan organisasi. Exit policy juga diperkenalkan dalam memastikan perkhidmatan awam sentiasa berkesan dan bertanggungjawab.

Penjawat Awam haruslah sedar bahawa mereka perlu selari dengan kehendak stakeholder dan pelanggan. Dimana setiap penjawat awam haruslah mendokong hasrat murni kerajaan mentransformasikan Perkhidmatan Awam kearah yang lebih berdaya saing dan fokus kepada rakyat sesuai dengan dasar 1Malaysia, Rakyat DiDahulukan, Pencapaian DiUtamakan.

Didalam memuaskan hati pelanggan dengan perkhidmatan bermutu, aspek Budi Bahasa dan Nilai-Nilai Murni tidak boleh diletak ditepi, ianya haruslah dijadikan amalan dan pelaksanaan. Pengkhidmat Awam tidak boleh lagi mempamerkan muka FRU apabila berhadapan dengan pelanggan.

Dengan perubahan drastik yang bakal dilaksana ini, maka setiap rakyat yang membayar cukai secara langsung atau tidak langsung boleh berpuas hati dan menyokong tindakan dan dasar kerajaan. Ingatlah perkhidmatan awam juga dinilai rakyat didalam memilih parti yang memerintah. Jangan kerana segelintir pengkhidmat awam yang tidak bertanggungjawab terlibat dengan rasuah dan sebagainya, kerajaan yang memerintah menerima kesan buruk.

Monday, 10 October 2011

Pertandingan Fotografi 1Malaysia

Salam to all..

Fotografi kini semakin popular dan menjadi satu hobi baru dikalangan warga, especially anak-anak muda. Dulu, kamera DSLR hanya digunakan oleh jurufoto2 media dan organisasi kerajaan dan swasta. Dalam tidak sedar semakin ramai warga memiliki DSLR dan menjadi satu trend masakini. Sesiapa yang mempunyai hobi ini dilihat cool.

Di Negara maju fotografi menjadi hobi oleh warganya. Dengan benchmark dan petanda ini bolehlah dikatakan Negara kita kini sedang pesat kearah mencapai status negara maju.

Cakap pasal fotografi ni, Warghih pun nak war-warkan satu program yang sedang dianjurkan oleh KPKK dan Jabatan Penerangan Malaysia iaitu Pertandingan Fotografi 1Malaysia.

Hadiah pertandingan ini amat lumayan iaitu hadiah pertama sebanyak RM 20,000, hadiah kedua RM15,000, hadiah ketiga RM10,000 dan 7 hadiah saguhati bernilai RM 1000.

Sape2 yang ade kamera DSLR tu rebutlah peluang ini. Mane nak dapat peluang semacam ini. Kalau menang tempat pertama tu boleh beli 4-5 buah kamera DSLR Nikon D7000... Lagi satu tak banyak modal pun tangkap gambar kalu dah ada kamera tu.

Bukan susah sangat pun...tangkaplah gambar yang mengambarkan atau bertemakan 1Malaysia, pastuh hantar. Tapi make sure menepati syarat2 pertandingan. 31 Oktober ni tarikh tutupnya..

Dan yang paling penting ialah supaya matlamat pertandingan ini tercapai iaitu mengalakkan perpaduan kaum dan menyemarakkan semangat 1Malaysia.

Kalau berminat layarilah website sini, sini dan sini. Selamat Berjaya dan Selamat Mencuba...

Thursday, 6 October 2011

Bajet 2012 dan PRU13


Salam to all..

Tinggal beberapa jam lagi kerajaan akan mengumumkan belanjawan bagi tahun depan. Bajet 2012 ini penting kerana ianya sinonim dengan persiapan menghadapi pilihanraya Umum ke 13 yang dijangka berlangsung awal tahun depan atau akhir tahun ini.

Apepun perancangan kerajaan, Warghih menyambut baik usaha-usaha positif kearah membantu rakyat di segenap lapisan terutamanya golongan berpendapatan rendah dan sederhana. Rakyat yang bakal mengecapi manfaat pula bersyukurlah kepada Allah SWT atas rezeki yang diberikan dan berterima kasihlah kepada kerajaan.

Atas dasar itu juga kuatkan sokongan anda kepada kerajaan memerintah yang sentiasa memikirkan dan mendahulukan kepentingan rakyat.

Baru-baru ini pihak di seberang sana telah mengumumkan belanjawan angan-angan mereka. Pendapat Tun Mahathir mengenainya harus dijadikan asas meneliti dan memahami gula-gula yang ditawarkan.

“Memang mudah merancang dengan duit yang kita tidak ada” ujar Tun.

Pilihanraya yang lepas kita dapat saksikan pembangkang menawarkan pelbagai janji manis jika menang pilhanraya. Namun, selepas menang sahaja di 4 buah negeri, janji tinggal janji. Masa pilihanraya nampak muka, lepas menang lubang hidung pun x nampak…

Apepun belanjawan kali ini sesuatu yang menarik kerana PRU 13 is around the corner. Umpama time bomb yang menanti diletup. Jentera politik UMNO dan BN haruslah bersedia mulai sekarang. Kerana sebarang kekalahan/ kemenangan adalah atas dasar rakyat yang memilih dan melihat perangai anda.

Mahathir VS Yahudi



Salam to all..

Warghih link kan video wawancara Tun Dr Mahathir di BBC World. Temubual ini sarat dengan informasi yang berguna untuk diteliti dan dijadikan rujukan. Wartawan yang menemuramah ini sering memprovokasi Tun Dr. M dengan pelbagai tuduhan. Lihat bagaimana Tun menjawab setiap tuduhan dengan tenang dan sinikal hingga wartawan ini terpaksa menukar topik.

Hal yang dapat difahami bersama ialah Pemikiran Tun Dr. M sangat luas kerana beliau sangat cintakan ilmu dan suka membaca buku. Seorang kenalan Warghih yang merupakan bekas Setiausaha Akhbar Tun Mahathir Mohamad memberitahu Warghih bahawa Tun Dr. M seorang yang sangat sharp pemikirannya. Jika beliau mula menulis beliau tidak berhenti menulis kerana idea yang sangat banyak. Berbeza dengan kita jika menulis terpaksa stop kejap untuk mencarik idea...

Bebalik semula kepada temubual berkenaan, di akhir sesi wartawan ini membangkitkan bahawa Ketua Pembangkang Malaysia (DSAI) menyuruh Tun Dr. M tutup mulut. Dan Tun mengatakan kenapa beliau harus menutup mulut, Puak Pembangkang sedang merosakkan negara. Jika beliau menutup mulut beliau akan menjadi seorang yang tidak bertanggungjawab.

Maka kesimpulannya, seluruh rakyat Malaysia jangan tutup mulut dan jangan biarkan Negara ini dirosakkan oleh Pakatan Rakyat. Setiap orang harus memainkan peranan dan jangan mengharapkan tugas ini dipikul oleh Tun. Dr. M sorang sahaja. Ingat pepatah melayu bersatu kita teguh, bercerai kita roboh.

Tuesday, 4 October 2011

Filem Seram Perosak Minda Rakyat



Salam to all..

Selepas Tun Mahathir menegur mengenai lambakan filem seram, kini pelbagai pihak terkejut dan menunding jari sana dan sini…

Warghih terpanggil untuk menghentam penerbit2 filem seram yang tak rase bersalah langsung dengan tindakan mereka yang terus-menerus menghasil dan menayangkan filem-filem dan drama-drama seram. Malah filem seram yang baru keluar mutakhir ini turut menghina Rasullah SAW dan umat islam seluruhnya..nauzubillah.

Rakyat hari ini terbantut fikiran dan mindanya dengan filem dan drama seram. Kenapa warghih cakap begini? Kerana cerita seram ini sememangnya tidak membantu mengerak minda rakyat untuk berfikir dan bertindak secara positif.

Kita lihat filem atau drama Jepun. Malah didalam penghasilan anime dan manga juga diterapkan aspek positif iaitu semangat berusaha dan tidak berputus asa didalam melakukan sesuatu kerja. Mana-mana filem Jepun pun menegaskan sekiranya berusaha dengan gigih maka akan mendapat hasil yang memberangsangkan malah mendapat hasil yang luar biasa.

Kesannya, kita lihat Jepun mencapai berbagai-bagai kejayaan dan menguasai serta mendahului aspek teknologi dan ekonomi. Malah Jepun berjaya mencapai status Negara maju walaupun Negara mereka pernah hancur akibat ledakan bom atom dan tsunami & bencana alam.

Balik semula kepada Negara yang kita cintai ini, rakyat kita sering dimomokan dengan Momok melalui filem dan drama. Sering ditanamkan dengan perasaan takut dan was-was. Sedangkan keje menakut-nakutkan orang dan mewas-waskan orang ialah keje syaitan. Penerbit filem seram di Negara kita pun nak ambil alih tugas syaitan ke?

Apa kesannya pada rakyat ialah takut dan was-was untuk mencapai kejayaan. Lihat apa terjadi pada ekonomi bangsa melayu. Ramai orang melayu yang berbakat dan boleh berjaya. Tetapi mereka sering takut dan was-was dalam melaksanakan sesuatu kerja. Persoalan “bolehkah berjaya?” atau “apa akan jadi kalau tak berjaya?” soalan-soalan sebegini sering bermain di fikiran dan minda mereka.

Tak keterlaluan warghih nyatakan disini antara sebab utama situasi ini terjadi berpunca dari mesej-mesej yang disampai menerusi filem dan drama seram yang melambak selama ini.

Ingatlah fungsi filem dan drama ialah “to educate the people”.. so do the mainstream media. Hentilah sikap tamak mengambil untung dengan merosakkan fikiran rakyat. Cubalah memainkan peranan positif untuk menanamkan semangat jatidiri, semangat berusaha bersungguh-sungguh dan yang boleh membantu mewujudkan rakyat yang progresif bukannya pasif.

Teringat warghih slogan Malaysia Boleh! yang diterapkan oleh YBhg Tun Mahathir dulu. Sememangnya slogan itu makin pudar dan tidak lagi diteruskan. Cuma digunakan bila sukan. Tetapi sebenarnya boleh digunakan disemua bidang sekalipun, malah boleh diterapkan dalam pembikinan filem.

nuffnang